keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressEgyedi CMS rendszer

Kategóriák : CMS

• Egyedi, egyéni CMS

Ebben a cikkben bemutatom, hogy az egyedi CMS milyen alapvető funkcionalitással kell, hogy rendelkezzen más CMS rendszerekkel összehasonlítva. Egyéni CMS olyan rendszer, amely minden tekintetben saját fejlesztésen alapul.

Template engine – Sablon motor
A webprogramot célszerű strukturálni, különválasztani a sablonokat, vagyis a html kódot a PHP forrástól külön megadni.
A sablon motor működése úgy történik, hogy felolvassuk a template forráskódját és ebbe a kódba beillesztjük a megjeleníteni kívánt értékeket. Ezek az értékek lehetnek további HTML utasítások, adatok a különválasztott PHP kód lefutásától függően.

Session – menetkezelés
Minden program használ menetváltozókat, amellyel megtudhatja például, hogy a kliens melyik oldalon tartózkodik vagy tudhatja azt is, hogy a felhasználó már bejelentkezett-e. A regisztrációt és a bejelentkezést ez a programrész hivatott ellátni.

Adatbázis kezelő osztály
Ez az osztály megkönnyítheti az adatbázissal való kommunikációt. Csatlakozás az adatbázishoz, karakter ISO szabvány beállítása egy SELECT esetében. Lekérdezés elindítása és az eredmény lekérdezése soronként egy ciklus segítségével.

Levélküldő osztály
Email-ek küldéséhez nem nélkülözhető osztály. Automatizálja a levélküldést, a leveleket is célszerű sablonok alapján felépíteni a sablon motor segítségével és abba beilleszteni a megfelelő változó értékeket.

Eljárás gyűjtemény
Általában az egyéni CMS tartalmaz még egy függvény gyűjteményt is, amelyben mindazon függvények megtalálhatóak, amelyekre többször, több oldalon szükség lehet.

Fejrész és lábléc
A weboldal fejrészét és lábrészét is külön fájlban érdemes tartani, hiszen minden oldalon szükség van rá. Célszerű inkludolni és paraméterezni, mielőtt azt a kimenetre válaszként megkapná a kliens.


Weblap kód Designer