keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressHonlapkészítés tippek

Kategóriák : HTML, mySQL, PHP

• Webfejlesztéshez milyen alkalmazásokat használjunk
A tippeket megtalálja külön menüpontokban is részletesebben.

1.) Először telepítsünk egy lokális szervert, amelyet több formátumban is letölthető. A szerver alkalmazás összefoglaló neve: XAMP, amely a Windows, Apache, mySQL, PHP szavak kezdőbetűi. Erre a célra sokan az EasyPHP-t használják. Az EasyPHP-hez gyakran vannak update-ek, alkalmazkodva az új szerver szabványokhoz.

2.) Webes alkalmazásunkat célszerű webszerkesztő programmal elkészíteni. Erre a célra én a PSPad-et ajánlanám. Rendelkezik HTML, CSS, PHP szintaktikai kiemeléssel.

3.) Ha a webes programot leteszteltük, akkor töltsük fel azt a tárhelyünkre egy FTP klienssel. Erre a célra használjuk, a Total Commander-t, amely maximálisan megfelel az ilyen irányú igényeknek.

4.) HTML webprogramunk, jó ha 1999-es XHTML standard szerint működik. A szabvány többé-kevésbé ugyanúgy jelenik meg a legtöbb böngészőn. XHTML forráskód érvényességének ellenőrzésére használjuk a w3 által megalkotott tesztprogramot. http://validator.w3.org/

5.) mySQLPHPAdmin-ra lesz szükségünk az adatbázis kezeléséhez a tárhelyen. Utóbbit megtaláljuk integrálva az EasyPHP-ban lokálisan is. Az SQL-ben gyakran használunk CREATE, INSERT, SELECT és UPDATE utasításokat. Kezelésükhöz és felhasználásukhoz célszerű egy előre elkészített PHP osztályt alkalmazni, amely megkönnyíti az adatbázis szerverrel való munkát.

6.) Érdemes a PHP forráskódot header, footer, body részekre tagolni, ugyanis például a menük általában a lap tetején helyezkednek el, amelyet egy header.php-val illeszthetünk be minden oldalra. A láblécben pedig elhelyezhetjük a copyright információkat például, amely szintén minden oldalon megjelenhet.

7.) Grafikai szempontok szerint használhatjuk a Photoshop-ot. Tökéletesen jó egy kifogástalanul szép webdesign elkészítésére.

8.) Használjunk egy egészen egyszerű sablon motort, amelynek az a lényege, hogy egy .tpl vagy .html kiterjesztésű állományt felolvasunk a memóriába és abba sztring típusú változók értékeit illesztünk be, majd az eredményt egy echo utasítással a kimenetre tesszük. Például %VALTOZO% jelölést ha elhelyezzük az egyik tpl sablonunkban, akkor a fájlt felolvasva a memóriában a VALTOZO jelölést kicseréljük egy állapotnak megfelelő értékre, például egy képfájlra hivatkozó IMG tag szöveges megfelelőjére. Ha ezeket az értékeket kicseréltük, akkor egy echo utasítással azokat a kimenetre tesszük, válaszként elküldjük a kliensnek.

9.) Használjunk mozgó grafikákat Adobe Flash alkalmazással, írjunk programot vagy színpadi mozgásokat Flash player megjelenítőre. A Flash-ben létrehozott alkalmazásokat OBJECT taggal illesszük be a forráskódba.

10.) Keresőoptimalizálás szempontjából ajánlom saját készítésű honlapomat. http://keresooptimalizalasa.hu. A keresőoptimalizálási tapasztalataimat leírom a weboldalamon, mindenki saját maga elkezdheti azt a weboldalon leírtak alapján.

 

Weblap kód Designer