keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressWebszerkesztő program

Kategóriák : Alkalmazás


• Bevezető
Webszerkesztő programok közül honlapkészítéshez használjuk a PSPad-et. A program forráskód szerkesztő tulajdonképpen. Kulcsszó kiemeléssel, ezáltal a foglalt szavak szintaktikai ellenőrzésével rendelkezik HTML, CSS, PHP, Javascript programozási nyelveken. Képes a forráskódot tagolni, érdekessége, hogy a HTML kódot tömöríti vagy újrastrukturálja.


• Kezdeti beállítások
Ha letöltöttük és elindítottuk a programot, akkor a projektszerkezetet érdemes kikapcsolni és a sorszámozást bekapcsolni. Ez utóbbit láthatjuk a következő ábrán.

VargaWeb

Program beállításoknál érdemes a szerkesztő beállítások esetében a jobb oldali szegélyt a képernyő szélességétől függően beállítani, ugyanis a sorok áthajolhatnak a következő sorba, ám ne engedjük meg ez utóbbit, csak a képernyő szélén. Az értéket 130 karakterre szoktam állítani.

VargaWeb


• Böngésző
Beállíthatunk egy működő webszervert is az egyik ablakban, így futtathatjuk a forráskódot. Annak ellenére, hogy PHP-t is támogat az alkalmazás, inkább csak statikus HTML-re használható ez a funkció. Én magam elindítok egy böngészőt és abban tesztelem le a forráskódot, úgy hogy a weboldal index oldala a böngésző kezdő oldala is.


• Párban előforduló HTML elemek/ tagok kiemelése
Annak ellenére, hogy csak a forráskódot szerkesztjük és utólag futtatjuk a webes alkalmazásunkat, az egésznek az az előnye, hogy a forráskódot mindig hibátlanul tudjuk előállítani más WYSWYG editorokhoz képest. A HTML kezdő és a záró tagokat könnyen megtalálhatjuk, mivel ha valamelyik tagon, elemen hagyjuk a kurzor, akkor a másik párja mindig ki lesz emelve kék háttérszínnel. Így könnyen megtalálhatjuk a nyitó tagok záró párját.

A program letölthető innen – Kattints ide a letöltéshez.

 

Weblap kód Designer