keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressWordPress vagy Joomla

Kategóriák : Joomla, Wordpress

• WordPress vagy Joomla

A WordPress egy egyszerűbb blog keretrendszere, a Joomla inkább hasonlít egy kisebb léptékű hírportálhoz.

A WordPress a Joomlához képest terjedelmében kisebb méretű program. A Joomla kicsit bonyolultabb, de többet is tud a WordPresshez képest.

Wordpressben oldalak(pages) vannak Joomlában cikkek formájában küldjük el, posztoljuk az írottakat.

A két rendszer funkcióik szerint nagyon hasonlítanak egymáshoz.

A kezdőlap mindkét esetben kiemelt fontosságú. WordPress esetében egy bejegyzésekkel teli blog. Joomla esetében pedig egy tartalmi kivonatokat tartalmazó nyitóoldal.

Blogos bejegyzéseket kategóriákba sorolja a WordPress, amíg a Joomla esetében a cikkeket kategóriákba, a kategóriák pedig szekcióba sorolja a rendszer. Mindkét esetben vannak linkgyűjtésre dobozok és számtalan egyéb bővítmény, plugin tölthető le az internetről, ha tovább akarjuk bővíteni a rendszert, például fotó galéria vagy egyszerűbb fórum, satöbbi..

A WordPresshez inkább találhatóak szebb kivitelű webdesign-ok.

Mindkét esetben egy fenntartott könyvtárba telepíthetőek a sablonok, template-ek. A sablonok ritkán használhatóak azonnal, némi átalakításra szorulnak mindkét esetben. Például magyarítás, satöbbi.. Egy sablon megvásárlása nem jelent kész webprogramot, az átalakítással bízzunk meg egy szakembert.

A WordPress általában két oszlopos, a jobb oldali oszlop a sidebar, erre előre kész komponenseket tehetünk fel.

A Joomla esetében nem ritka a három oszlopos megoldás kezdőlapnak, a cikkek olvasásakor két oszlopra redukálódik a megjelenés. Bal oldali kisebb oszlop általában tartalmazza a menüket, amelyek egy-egy cikket jeleníthetnek meg.

Wordpress esetében például kiváló minőségű, látványos fotós honlapok állnak rendelkezésre. Ilyen fotós album a Photorific. Joomla könnyen átalakítható webáruházzá, példa erre a Virtuemart.


Weblap kód Designer