keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressSEO ellenőrző lista

Kategóriák : Keresőoptimalizálás

SEO ellenőrző lista weboldalak indításához
(Evenich András)

Úgy gondolom a vállalkozók a saját területük szakértőiként meglehetősen tisztában vannak az online vállalkozások vezetésével, egyáltalán nem valószínű, hogy ők maguk a SEO (keresőoptimalizálás) szempontjai miatt valaha is aggódni fognak.

Habár a weboldal optimalizálásához nem föltétlen kell SEO erőforrásokat vagy marketinges csapatot igényelni, jobb, ha tudjuk, hogy a SEO alap követelményeinek betartásával jelentős eredményeket érhet el weboldala, melyet sajnos még mindig tapasztalunk a webfejlesztők között, hogy nem minden esetben alkalmazzák megfelelően.

Az új weboldalak (és vállalkozások) számára mindig a megfelelő SEO alkalmazása biztosítja, hogy weboldalainkat az emberek könnyedén megtalálhassák a vállalkozásunk nevére rákeresve, de ez nem lehet célja a keresőoptimalizálásnak. Egy teljesebb kivitelezést követően a SEO ugyanakkor abban is segítségünkre lehet, hogy az adott termékekre és szolgáltatásokra rákeresve, a felhasználók a versenytársak honlapja helyett a mi oldalunkat találják meg.

Mivel a legjelentősebb SEO eredmények elérése akár hónapokon át tartó optimizálási folyamatot is igénybe vehet, az optimalizálást tulajdonképpen sokkal jobb előbb, mint utóbb elkezdeni – még akkor is, ha éppen csak minimálisan.

Az alábbiakban azon keresőoptimalizálási tennivalók azon ellenőrző listáját közöljük, amely minden új weboldal elindításának nélkülözhetetlen szempontját képezi. Evenich András a kulcsszo.hu keresőoptimalizálója szerint: míg néhány közülük csupán egy-két percet vesz igénybe, addig a többi bizonyos mértékű fejlesztési segítséget is igényel – a weboldalunk számára azonban mindegyik külön előnnyel szolgál:

1. Általános beállítások

• Telepítsük a Google Analytics-et.

• A Google Analytics szolgáltatásán belül, az oldalunk minden kapcsolatfelvételi vagy beszerzési űrlapot követő ’köszönetnyilvánító’ oldalán állítsunk be egy adott „rendeltetési célt”.

• Koncentráljunk a Google Webmester Eszközének beállításaira.

• Kapcsoljuk össze a Google Analytics-et a Google Webmester Eszközével, hogy a felhasználók oldalunkra való rátalálásának szokásairól sokkal pontosabb képet kaphassunk.

• Hozzunk létre egy robotok.txt típusú fájt, amit ezt követően a weboldalunk alapkönyvtárába töltsünk fel.

• Hozzunk létre egy oldaltérkép.xml típusú fájlt, amelyet ezt követően szintén a weboldalunk alapkönyvtárába töltsünk fel (illetve kapcsoljuk ki ezt a funkciót a CMS-en belül, ha van ilyen). Majd küldjük el az oldaltérképet a Google Webmestre Eszközének, hogy a későbbiekben megfelelően jelezhesse azt.

2. Kulcsszó-kutatás

• Készítsük egy listát az összes általunk kínált szolgáltatásról és termékről. Hogyan utalunk mi magunk rájuk, és hogyan utalhatnak a lehetséges ügyfelek vagy vásárlók ugyanezekre? Találjunk ki annyi kombinációt ezekre a kifejezésekre, amennyit csak tudunk.

• Jussunk még több kulcsszó javaslathoz a Google Kulcsszótervező „Kulcsszó- és hirdetéscsoport-ötletek keresése” elnevezésű opciójának felhasználásával.

Minta a Google Kulcsszótervező használatára
SEO

Amint egy erős kulcsszó listával rendelkezünk, helyezzük a kulcsszavakat a Kulcsszótervezőbe, „hogy lássuk, hogyan teljesítenek”:

• Szűkitsük a listánkat olyan célzott kifejezések keresésére, amelyek a kattintásonként viszonylag alacsony költségvetés alatt (ami kevesebb versengést jelent) viszonylag nagy mennyiséget eredményezhetnek (ami azt jelenti, hogy sokan rákeresnek). Ezek lesznek a célzott kulcsszavak.

• Osszuk a célzott kulcsszavainkat a szemantikailag hasonló kifejezések kis csoportjaira, majd helyezzük mindegyik csoportot a weboldalunk ezeknek megfelelő oldalára. Ha nincs olyan oldalunk, ami az adott csoportnak tökéletesen megfelelne, akkor használjuk ezeket a kulcsszavakat egy következő blogbejegyzés során.

3. A weboldal optimalizálása

• Írjunk egyedi title tag-et az összes oldal számára, az adott oldalnak megfelelő egy vagy több célzott kulcsszó felhasználásával. Győződjünk meg, hogy a title tag a vállalkozásunk nevét is tartalmazza. Tartsuk a teljes title tag-et 60 karakter alatt.

• Írjunk egyedi meta leírást az összes oldal számára, az adott oldalnak megfelelő egy vagy több célzott kulcsszó felhasználásával. Tartsuk a teljes meta leírást 155 karakter alatt.

• Figyeljünk arra, hogy célzott kulcsszót minden oldal URL címe tartalmazzon.

• Ellenőrizzük, hogy minden oldal valóban egy (és csakis egy) H1-s címsort tartalmaz, lehetőleg a célzott kulcsszót is beleértve, és minél előrébb szerepeljen ott. A további címsorokat H2, H3, H4 és egészen H6-ig (2-6 címsor), adott esetben, az oldal alsó részére érdemes helyezni.

• Győződjünk meg róla, hogy a weboldalunk összes oldala legtöbb 3 kattintással elérhető a kezdőoldaltól számítva. Ha bizonyos oldalakat (vagy teljes részlegeket) ennél jóval mélyebbre temettünk, akkor mindenképp vegyük fontólóra ezeknek a fő navigációnkkal vagy a nekik megfelelő kategória oldalakkal való összekapcsolását.

• Amikor az adott weboldal linkjét az oldal egy másik részéről kívánjuk elhelyezni, használjuk a linkelt oldalnak megfelelő célzott kulcsszót horgonyszövegként (vagy a horgonyszöveg részeként).

• Abban az esetben, ha a weboldalunk képet tartalmaz, adjunk a képekhez ALT tag-eket is, amelyek segítségével a vizuális felhasználók látványait még a keresőmotorok is rendkívül jól megérthetik.

4. A tartalom

• Győződjünk meg arról, hogy a weboldalunk összes oldala egy olyan, legalább 300 szóból álló, egyedi tartalommal rendelkezik, amit az oldalunkon kívül (bárhol az Interneten) sehol máshol nem lehet megtalálni. Használjuk ehhez a copyscape.com oldal alkalmazását.

• Hozzunk létre egy saját területünknek megfelelő blogot, és olyan gyakran tegyünk közzé rajta tartalmat, amilyen gyakran csak lehet (kezdésnek mondjuk havonta négyszer). Fontos, hogy mindig olyan cikkeket írjunk, amelyeket mi magunk is érdekesnek találunk, és mi magunk is szívesen olvasunk.

• Lépjünk túl a szövegeken, alkossunk videókat, hang-és videóanyagokat, webszemináriumokat, infografikákat, illusztrációkat, PDF letöltéseket és így tovább!

• Alkossunk 2-3 fő célcsoportot a termékeinknek és szolgáltatásainknak megfelelően, majd hozzunk létre egyedi tartalmat mindegyik célcsoport számára. Vajon melyek lehetnek az egyéni igényeiknek leginkább megfelelő jellegzetes tulajdonságok?

• Próbáljunk elszakadni a merev témáktól, és beszéljünk inkább olyan összefüggő témakörökről, amelyek a közönségünk érdeklődését is felkeltik. A látogatók visszatérése egyébként annak a valószínűségét is növeli, hogy bizonyos helyeken a felhasználók blog kommentekkel növelik a tartalmunkat melyet a Google nagyon kedvel, és értékel. A kulcsszó a szövegíráson van vagyis a látogatók számára értéket jelentsen az.

5. Linképítés

• Vegyük a legfontosabb versenytársaink névsorát, tegyük őket a Moz által kifejlesztett Open Site Explorer link keresőjébe vagy más linkprofil elemzőbe, majd a „csak külső” forrásokon belül tekintsük meg a versenytársak „bejövő linkjeit”, hogy láthassuk, ki az közülük, aki online. Keressünk a listákon olyan hiteles idézeteket, amelyeknek forrásait a saját piacvezető termékeink, illetve szolgáltatásaink oldalaira is eljuttathatunk.

• Határozzuk meg az adott iparág jelentős „befolyásolóit” a blogjaik és közösségi oldalaik átfogó követése által. Szorosan kövessük az elérhető elmélkedéseiket mindaddig, amíg lehetőségünk nyílik azok elérésére, illetve a saját tartalmaink megjelenítésére.

• Hasznosítsuk PR erőfeszítéseinket és biztosítsuk, hogy az összes közzétett megemlítés egy weboldalunkra visszamutató linket tartalmazzon. Célja a brand típusú horgonyszövegek elérése.

• Könnyedén tudunk értékes linkkapcsolatokra szert tenni közösségi oldalak által, csatlakozzunk annyihoz amennyit tudunk kezelni és valamilyen szintű rendszerességgel ellátni tartalommal.

Az Open Site Explorer mintája
SEO

6. Szerzőség

Ezt Ne hagyja ki a tevékenységének sorából:

• Adjuk hozzá a Google Authorship (Google Szerzőség) jelölését a blogunkhoz.

Minta a Google Authorship alkalmazásra
SEO

• Telepítsük a CrazyEgg követését a saját kezdőoldalunkra és minden más kulcsfontosságú társalgási oldalra. Ez ugyanis minden 1000 kattintást követően értékeli, hogy a látogatók a fő navigációnkat és cselekvésre való felszólításainkat igénybe veszik-e vagy sem, illetve hogy az oldalt más tévelygő webhely tulajdonságok megzavarják-e vagy sem.

• A magas forgalommal rendelkező oldalakon használjuk a Google Analytics Experiments alkalmazását az alternatív üzenetek, a képek vagy szerkezeti egységek A/B tesztelésére.

• Használjuk a Google Webmester Eszközét a 404-es hiba, illetve a 301-es átirányítások kijavítására.

• Ellenőrizzük weboldalunk sebességének teljesítményét a Google Page Speed Tools, YSlow vagy GT Metrix alkalmazásainak felhasználásával, és keressünk lehetőségeket arra, hogy az oldalt még gyorsabbá tehessük.

• A Google Mobile Meter alkalmazásának segítségével nézzük meg, hogyan jelenik meg oldalunk a mobil felhasználók számára. Ha a weboldalunk egyáltalán nem nevezhető mobil-barátnak, vagy a mobilon megjelenő oldal nem töltődik elegendően gyorsan, akkor nagy valószínűséggel ügyfeleket fogunk veszíteni.

• Ha esetleg túl kínainak tűnik a fenti ellenőrző lista az Ön számára, akkor a kulcsszo.hu SEO csapata szívesen segít weboldalának elemzésében, illetve ha a fentieket megmutatja a webfejlesztője számára akkor, remélhetőleg ő képes lesz ezt meg is valósítania a fejlesztés során.

Sok sikert kívánunk a weboldalának marketingjéhez.

 

Weblap kód Designer