keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressXML szerkesztő

Kategóriák : Alkalmazás, XHTML

XML szerkesztő

Ha valaki XML programokat ír, nem feltétlenül HTML-t, hanem bármilyen XML példány kidolgozására vágyik, akkor igencsak javaslom a következő két alkalmazás használatát.

XML szerkesztő

XSDDiagram program grafikusan ábrázolja egy XML példány egyedtípusát, vagyis a DTD-t jeleníti meg egy diagrammal. Nincs más teendőnk, mint beimportálni a helyesen definiált dokumentumtípus fájlt, majd grafikus jelekkel ábrázolt diagrammon értelmezhetjük az elemek kapcsolatait vagy attribútumait. Ennek alapján helyes vagy hibátlan XML programot, definíciót vagy előfordulást, példányt készíthetünk.

XSDDiagram
XSDDiagram megtekintése

Mi is az a DTD?

A dokumentumtípus-definíció (Document Type Definition) olyan jelölési előírások halmaza, amely egy SGML-típusú jelölőnyelvhez (XHTML, HTML5) határoz meg dokumentumtípust.
A DTD tömör formális szintaxist alkalmaz, amely pontosan megmutatja, mely elemek hol fordulhatnak elő az adott típusú dokumentumban, és hogy az elemeknek milyen tartalmuk és tulajdonságaik lehetnek. A DTD-ben egyedeket is deklarálhatunk, amelyek felhasználhatók a dokumentum példányaiban.

A következő program pedig az XML érvényességét képes ellenőrizni egy DTD alapján, vagyis a dokumentumtípus-definíció, azaz egyedtípus alapján ellenőrzi a példány, előfordulás vagy XML helyességét vagy annak hibáit jelezni képes. Egy DTD alapján bármilyen XML dokumentumot létrehozhatunk, más kérdés annak helyessége vagy a DTD-ben megadott szabályok érvényessége.

XMLValidator
XMLValidator megtekintése


Weblap kód Designer