keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressFlash videó lejátszó

Kategóriák : Flash

Egyedi FLV-player, Flash-video lejátszó házilag
Varga Web


• Bevezető
Azok számára íródott ez a cikk, akik szeretnének összerakni egy saját FLV lejátszót, programoztak már Flashben, de valami miatt bonyolultnak találják az actionscript témával kapcsolatos részleteit, és szeretnének egy rövidebb know-how alapján, gyorsan összerakni valami látványosat.

• Komponensek
Válasszuk a fenti ábrán látható video megjelenítésére alkalmas komponenst (FLVPlayback), dobjuk azt a színpadra. Ne válasszunk hozzá stílust, hanem csak a video lejátszásához szükséges sötét, gombok nélküli felület legyen látható. Dobjunk az ablakba további video lejátszás vezérlő, play, stop, stb. nyomógombokat is. Adjunk neveket az FLV komponensnek, és a vezérlő gomboknak sorrendben: vid_player1, forward1, back1, play1, stop1, stb.

• XML – filmek listája
Az aktuális példában az előre(forward1) és a hátra(back1) nyomógombokkal lapozhatók filmjeink egy lista alapján, amelyet egy XML állományban sorolunk fel. Megadjuk a film elérési útját, illetve megadunk egy a filmhez tartozó szövegrészt is, amelyet egy dyn_txt1 azonosítóval megadott dinamikus text komponensre írunk rá. Így a szöveg a film első kockájának megjelenésekor fog a film elé helyezett több soros, szöveges komponensen kiíródni. A felsorolt filmjeink adatait felolvasva, azokat new Object() elemekként letároljuk a film nevű tömbünkben. Az act_pos változóval jelezzük az aktuális film adatainak indexét.

• Esemény hozzárendelése a komponensekhez
Az alábbi forráskódban megadtam, hogyan kell a vezérlő komponensek eseményeit kifejteni. Fontos megjegyezni, hogy a vid_player1.contentPath attribútum felülírásával a lejátszó ablakának tartalmát változtathatjuk meg az épp aktuális filmre. Az URL-t adjuk meg, ahol a film helye, és állomány neve található. A dyn_txt1.text változatásával pedig az aktuális szöveget írjuk a komponensre. A listenerObject.complete metódus pedig akkor fut le, ha a jelenlegi film lejátszása befejeződött. Ekkor elindítja a következő filmet. Ha az utolsó is befejeződött, a lejátszás az első filmtől folytatódik.


var film:Array = new Array();
act_pos = 0;

vid_player1.maintainAspectRatio = false;
vid_player1.setSize(340, 182);
vid_player1.setScale(100, 100);

forward1.onRelease = function() {
act_pos++;
if (act_pos >= film.length) act_pos–;
vid_player1.contentPath = url_entrance + film[act_pos].url1;
dyn_txt1.text = film[act_pos].text1;
}

back1.onRelease = function() {
act_pos–;
if (act_pos < 0) act_pos = 0;
vid_player1.contentPath = url_entrance + film[act_pos].url1;
dyn_txt1.text = film[act_pos].text1;
}

play1.onRelease = function() {
vid_player1.play();
dyn_txt1.text = „”;
};

stop1.onRelease = function() {
vid_player1.stop();
dyn_txt1.text = film[act_pos].text1;
};

var listenerObject:Object = new Object();
listenerObject.complete = function(eventObject:Object):Void {
act_pos++;
if (act_pos >= film.length) act_pos = 0;
vid_player1.contentPath = url_entrance + film[act_pos].url1;
vid_player1.play();
};

vid_player1.addEventListener(„complete”, listenerObject);Weblap kód Designer