keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressJoomla referencia

Kategóriák : Joomla

Joomla design referencia• Bevezető
Böngésszünk és válasszunk a net-ről egy „free”, ingyenes Joomla sablont.
„Bővítmények”->”Telepítés/Eltávolítás” menüponttal telepítsük a template-et.
„Bővítmények”->”Sablonkezelő” menüponttal aktívvá tehetjük az aktuális sablont. A Joomla rendszer design-ja, amely a megjelenésért felelős a „joomla rendszer/templates” könyvtárban található. Ha az admin felületen megjelenő nevet kívánjuk módosítani, akkor azt a mellékelt .xml állományban állíthatjuk be. Találunk egy .png képfájlt is, amely a dizájn lenyomatát mutatja a weboldalon.

• A design részei, azaz főbb komponensei
A Joomla design rendelkezik egy fejléccel, lábléccel és középen három oszloppal. Bal, középső és jobb oldal. Az egész sablont vezérlését egy a …/templates/sablon_neve/index.php állományban találjuk. Ez az egy darab fájl, amely a megjelenésért felelős.

• CSS elemek
Az összes design komponens külalakja, kezdve a menütől a láblécig egy vagy több CSS fájlban van deklarálva. Minden komponenshez tartozik egy ID vagy egy CLASS deklaráció, ahol szín, arányok, méretek stb… le vannak rögzítve. Ha meg akarjuk változtatni a kinézetet és otthon vagyunk a CSS fájlok programozásában, akkor könnyen módosíthatjuk a deklarációkat. Bővebb információ az angol referenciában található. Módosításokat PSPad programmal is csinálhatjuk, amely egy szövegszerkesztő, és alkalmas PHP, CSS és HTML kódok szintaktikai kiemeléssel való támogatására is.

• Referencia
Képeket és további dokumentumokat is módosíthatunk, amelyről bővebb információ az angol referenciában található.

• Utószó
Ha telepítettük a sablont a Joomla keretrendszerbe, módosításokat befejeztük, kipróbáltuk a lokális szerverünkön, akkor telepíthetünk a webtárhelyre. A telepítés hogyanjáról ezen az oldalon egy cikket is olvashatunk.


• Rövid angol nyelvű 1.0.0 referencia letöltése

REFERENCIA LETÖLTÉSE

A referencia az Joomla 1.0.0 verzióhoz:
1.0.0-es verziókhoz Joomla 1.5.15-ös verzióval dolgozva, be kell kapcsolnunk az „Örökölt” módot.
Az öröklést az „Öröklés” modul bekapcsolásával érhetjük el az 1.5.15-ös Joomlában.
Ezáltal korábban elkészült modul verziókat is futtathatunk a rendszeren.Weblap kód Designer