keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressPHP IDE

Kategóriák : PHP, Programozás

Ingyenes PHP IDE – PHP Integrált fejlesztőkörnyezet – Eclipse , PSPad
• Bevezető
Azok számára íródott ez a cikk, akik most kezdenek ismerkedni a webprogramozással, a PHP-mySQL rejtelmeivel. Sok szakkönyv nem tér ki különösebben arra, hogy milyen eszközzel célszerű kódolni a programot, mivel egy egyszerű karakteres szövegszerkesztő (jegyzettömb) is alkalmas lehet a feladatra.

• Gyorsaság
Legnagyobb előny a működési sebesség. Nem elhanyagolható, ha a leütött karakterek nem kis késéssel íródnak ki a képernyőre. A célnak kitűnően megfelel http://www.pspad.com/ oldalról letölthető editor. Többféle programozási nyelvet támogat, webfejlesztésre abszolút megfelelő.

• Szintaktikai kiemelés
Kiemelném azt a funkcióját, hogy a nyelvi elemeket elkülönülő színnel mutatja. A kód áttekinthetőbb, és szintaktikailag is könnyebb a hibát kiküszöbölni ezáltal.

• Projekt megjelenítése fastruktúrával
Ha terjedelmes programot írunk, könyvtárak szerint tagolt, kinyitható-összecsukható struktúrában adja vissza projektünk állományrendszerét http://www.eclipse.org/ oldalról letölthető az IBM által fejlesztett IDE, integrált fejlesztőkörnyezet(integrated development environment). Eredetileg a Javához készült, de a későbbiekben leírom hogyan telepíthető hozzá egy PHP-Plugin, amellyel alkalmassá válik PHP kód írására is.

• Programkód automatikus formázása, lépcsős strukturálása
Amíg a PSPad-ben csak a html kódot tudjuk formázni, azaz az egyes tagokat beágyazás sorrendjében eltolni, tabulálni a szövegbeli strukturáját, lépcsősen eltolni az egymás alá rendelt html leíró utasításokat, addig az EclipsePHP képes a php forráskódot is struktúrálni.

• Teszt keretrendszer(Java JUnit)
Jó ha van, de különlegesség a szövegbevitelkor megmutatkozó szintaktikai ellenőrzés. Következésképp már a szövegszerkesztéskor rájöhetünk a programhibákra, nem kell azt többször lefuttatni, hogy elsősorban a szintaktikai vagy a definíciós hibák előjöjjenek.

• Webszerver, adatbázis-szerver indítása, weboldal böngészőben való megjelenítése
Későbbiekben bemutatásra kerül, hogy közvetlenül az IDE ikonjaival indíthatók, leállíthatók a tesztszerverek, melyeket lokálisan telepítettünk a http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html oldalról letölthető programcsomaggal. Tartalmazza az Apache, PHP, mySQL rendszereket, egyszerre telepíti mind a hármat, és nekünk nem kell a konfigurációs állományokat saját magunknak beállítani, megteszi helyettünk a telepítőkészlet.


Töltsük le http://www.eclipse.org/ oldalról a keretrendszert, csomagoljuk ki a gyökérkönyvtárba, futtassuk és válasszuk az alábbi menüpontot: Varga Web

A felbukkanó ablakban válasszuk az alábbit: Varga Web

Csatlakozzunk a webhelyhez a New Remote Site gombbal, miután megadtuk az ablakban az alábbit: Varga Web

Váltsunk perspektívát, és készen vagyunk:
Varga Web

A kezelőfelületen az alábbi indítóikonok lesznek láthatóak: Varga Web


Weblap kód Designer