keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | Wordpress1) Webszerkesztés

Kategóriák : Alkalmazás, HTML, Webdesign


• Szerkesztő programok
A honlapkészítést támogató szofvereknek három alaptípusát különböztethetjük meg. Az egyik alaptípusba tartoznak a szövegszerkeztők vagy úgynevezett WYSWYG, „Amit látsz, azt kapod” felhasználói felülettel rendelkező szerkesztők (pl. FrontPage), editorok. Szövegszerkesztőket osztályozhatjuk aszerint is, milyen programozási nyelveket támogatnak, ugyanis a HTML nyelven kívül jó, ha tudunk PHP vagy CSS forráskódot is javítani. (pl. PSPad) Egy másik csoportba tartoznak az olyan szerkesztők, amelyek tartalmaznak websablonokat, tartalmaznak szerkesztő funkciókat, de leginkább egy kész HTML weboldalt generálnak, használatuk alkalmával nélkülözhető a forráskód ismerete. (pl. Xara Webstyle) Használatuk során először egy a szoftverbe integrált kész sablont választunk ki, majd ezt a sablont alakítjuk át és mentjük lemezre.
Az alkalmazások harmadik csoportja pedig olyan CMS (pl. Joomla), amellyel online módon szerkeszthető a weblap felülete. Persze ez utóbbi nem nélkülözi egy szakember munkáját, aki telepíti és beállítja a weboldal kinézetét, netalántán magyarítást is képes eszközölni rajta.

• Honlapok típusai
A honlapokat osztályozhatjuk terjedelem szempontjából. A kategóriák jellemzik a ráfordítandó költségek mértékét is. Személy szerint én a következő típusokat különböztetem meg oldalszám tekintetében. Egy oldalas weblap, amely csak némi információt tartalmaz, de nem jellemző rá a terjedelem, viszont a domain név alatt, jó ha futtatunk egy egy oldalas állományt, amely kijelöli helyét a keresési listában.

A céges honlap a következő típus, amely 1-5 oldalon leírja egy adott társaság referenciáit, megjelöli a cég székhelyét és kapcsolati űrlapot is képes kezelni.

Az információs weboldal lehet egy blog, mint például a WordPress. Jellemzője, hogy gyakran frissíthető, amely nagy előnyére válhat a helyezés tekintetében.

A portál jellegű oldal pedig akár 50 oldalnál több információt is hordozhat, jellemzője a stukturáltság és a nagy terjedelem. Ilyen lehet egy Joomla CMS is.

A weboldal szerkesztéséhez célszerű valamilyen fentebb említett szoftvert használni. Honlapkészítő szoftverek menüpont alatt, a weboldal.keszites.com honlapon olyan programokat soroltam fel, amelyekkel forráskód szintjén állítható össze egy-egy weboldal webszerkesztési ismeretek alkalmazása vagy HTML leíró nyelv programozása nélkül.

• Konklúzió
Ha már van elképzelésünk milyen honlapot szeretnénk, láttunk már egy hasonló összetételű weblapot vagy egy adott websablon áll a rendelkezésünkre, megvásároltuk vagy kiválasztottuk egy templatekkel foglalkozó webáruházból, és nem tudunk eligazodni a HTML nyelvben vagy komolyabb programot, CMS rendszert szeretnénk, akkor javaslom forduljon szakemberhez. Ha tetszenek Önnek a referenciáim, akkor keressen meg levélben vagy telefonon a „kapcsolat” menüpont által.


Weblap kód Designer