keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressHTML grafika

Kategóriák : HTML, HTML5, Webdesign

• Grafika

Weboldalunk grafikáját rendszerint képekkel lehet megoldani. Képek lehetnek a háttérben, előtte pedig például szöveges feliratok. Képek alkothatják a nyomógombokat.

Ha egy képet szeretnénk az oldalon megjeleníteni, akkor nincs más dolgunk, mint az alábbi deklarációt használni. Mint az látható, ezt a tagot sem kell egy záró elemmel lezárni, egyetlen elem deklarálásával adható meg.

<img border=”0px” src=”…” alt=”Felirat” />


A border attribútummal lenullázzuk 0 pixelre a keret tulajdonságot, mert gyakran, főként email-ekben előforduló hiba az, hogy a képnek marad egy 1 pixeles piros kerete.

Az alt attribútummal a kép helyetti szöveget deklaráljuk. Ez utóbbit azért is fontos, mert az XHTML szabvány szerint mindenhol kötelező ezt az attribútumot megadni.

Általában célszerű a kép állományokat egy könyvtárban tartani, amelynek neve például /images/ . Célszerű a képfájl méretét optimalizálni, erre a célra szükséges egy grafikai vagy webdesign szoftvert használni. Például Photoshop.

Vannak átlátszó formátumok, amelynek lényege az, hogy a mögötte lévő grafika látszódhat. Ez utóbbiak például a 128bites GIF és a 24Bites PNG.

A weboldalon szereplő képek mindent elmondanak a weboldal webdesign-járól, manapság pedig ha sem Flash animáció, sem egyéb látványos grafika nem szerepel egy honlapon, akkor a szép fotók és az ötletesen alkalmazott átlátszó képek döntik el a vizuális perspektívát.


Weblap kód Designer