keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressJavaScript technológiák

Kategóriák : Javascript

JavaScript technológiák

Sok minden Javascriptre épül, itt felsorolok néhány olyan alkalmazást, amely a Javascript nyelvvel kapcsolatban implementáltak, valósítottak meg.


A jQuery népszerű JavaScript függvénytár, amely nagy léptékben leegyszerűsíti a kliens oldali Javascript programozást. Manapság gyakorlatilag nincs olyan weboldal, amely ne használná ki az előnyeit.


Az Ajax (Asynchronous JavaScript and XML) interaktív webalkalmazások létrehozására szolgáló webfejlesztési technika. A weblap kis mennyiségű adatot cserél a szerverrel a háttérben, így a lapot nem kell újratölteni minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó módosít valamit. Ez növeli a honlap interaktivitását, sebességét és használhatóságát.


A JSON (JavaScript Object Notation) egy kis méretű, szöveg alapú szabvány ember által olvasható adatcserére. A JavaScript scriptnyelvből alakult ki egyszerű adatstruktúrák és asszociatív tömbök reprezentálására (a JSON-ban objektum a nevük). A JavaScripttel való kapcsolata ellenére nyelvfüggetlen, több nyelvhez is van értelmezője.


Az AngularJS egy kliensoldali UI keretrendszer. Legtöbbször JSON formátumban kapja meg az adatokat, kiegészíti a HTML elemeket vagy tagokat az adatok kliensoldali megjelenítéséhez. Használható hozzá a JQuery és a Bootstrap is.


A NodeJS egy szoftverrendszer, melyet skálázható internetes alkalmazások, mégpedig webszerverek készítésére hoztak létre. A programok JavaScript-ben írhatók, eseményalapú, aszinkron I/O-val a túlterhelés minimalizálására és a skálázhatóság maximalizálására. A legtöbb JavaScript programmal ellentétben nem a webböngésző futtatja, hanem a szerveroldalon alkalmazásként fut. A Node.js implementálja a CommonJS specifikációk egy részét. Tartalmaz továbbá egy REPL rendszert az interaktív teszteléshez.
Weblap kód Designer