keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressŰrlapfeldolgozás

Kategóriák : Javascript

Űrlap feldolgozása

Űrlapok feldolgozása esetében a Javascriptnek hozzá kell férnie az űrlapon szereplő adatokhoz, és azokon esetleg előzetes számításokat kell végeznie. Például a legegyszerűbb esetben kötelező kitölteni az űrlapon néhány mezőt, enélkül az adatok nem továbbíthatóak a szerver felé. Ebben az esetben a kliensen előzetesen megvizsgáljuk az adatok kitöltöttségét, és nem engedjük továbbítani az adatokat addig, amíg azok megfelelően nem állnak rendelkezésre.

Az alábbi első két metódust vagy függvényt minden korábbi böngésző is támogatja.

document.getElementById(…)
Visszaadja az adott ID-vel rendelkező elemet, amely egy objektum. Ennek az objektumnak lekérdezhető az értéke(.value), amely lehet szám vagy szöveges is. document.getElementById(„txt1”).value;
Egy ID csak egy elemet jelöl ki, tehát az ID elnevezésnek egyedinek kell lennie, azért is a függvény nevében az „Element” szó egyes számban van.
„txt1” ID-vel ellátott elemet adja vissza, amely „txt1” csak egy elemet jelöl ki.

document.getElementsByTagName(…)
Az elemeket tag név alapján adja vissza egy tömbben, minden ilyen névvel ellátott elemet.
Például: document.getElementsByTagName(„a”); Ebben a példában az anchor, vagyis a hyperlinkek összes objektumát visszaadja, amely a dokumentumban előfordul.

document.getElementsByName(…)
Adott névvel ellátott elemeket adja vissza. Itt az „Elements” többes számban van, tehát több elem is rendelkezhet ugyanazzal az elnevezéssel vagy névvel. (name=”nev1″)

document.getElementsByClassName(…)
Adott osztály névvel(class=”stilus1″) ellátott elemeket adja vissza.Weblap kód Designer