keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressPageRank

Kategóriák : Keresőoptimalizálás

PageRank a Google bejegyzett védjegye, azt számszerűsíti, hogy honlapunk mennyire releváns a többi oldalhoz képest. A PageRank értéke egy bonyolult algoritmussal kerül kiszámításra.
Honlapok hivatkozhatnak egymásra is hyperlinkekkel, amelyek a weboldalakat hálózatba strukturálják. Minden külső hivatkozás egy oldalra egy szavazatnak tekinthető. Minél több külső oldal hivatkozik weboldalunkra, annál inkább növekszik, növelhető a PR értéke.

Weboldalunk egy oldala annál fontosabbnak számít, minél több hivatkozás mutat rá más oldalakról. Azért hivatkozhatnak az adott oldalra, mert a tartalmát fontosnak ítélik meg. Az sem mindegy azonban, hogy a külső hivatkozás milyen weboldalról jön. Annál jobban növekszik weboldalunk fontossága, minél fontosabb oldalakról hivatkoznak rá, tehát a hivatkozott oldal milyen PR értékkel rendelkezik. Honlapunk fontosságát tehát úgy határozhatjuk meg, hogy mekkora PageRank értékkel rendelkező oldalak hivatkoznak rá.

A PageRank értéket a Google körülbelül 3 havonta számítja ki és hozzárendeli az adott weboldalhoz. Ha most a keresőbe beírunk egy kereső kifejezést, akkor arra a kereső sok találatot tud adni. Ezeket valahogyan rangsorolni szeretné, a relevánsabb találatokat előrébb akarja tenni a listában. Nyilván abból indul ki, hogy a fontosabb oldalak (nagyobb PageRank) relevánsabb válaszokat tartalmaznak, így ezeket előrébb sorolja. A weboldal tulajdonosa természetesen azt szeretné, hogy egy adott keresőkifejezésre a sok találat közül az ő weboldalát a kereső a legelső találatok között jelenítse meg. Ismert ugyanis a felhasználók azon szokása, hogy kereséskor csak az első néhány weboldal találatait hajlandóak részletesen áttanulmányozni.

A PageRank-hez unRanked vagy 0-10 közötti értékek tartoznak, és annál jobb ez az érték, minél nagyobb.

A PageRank értéke nem mindig számít. Következésképpen létezik olyan alacsony fontosságú, kissebb PR-al rendelkező weboldal is, amelynek helyezése előrébb van, előrébb van a találati listán más fontosabb honlapokhoz képest.

Más honlapok PageRank-je egy tényezője a Google rangsorolási algoritmusának. Értéke nem publikus, mégis az algoritmusba bele van építve.

A toolbarokon megjelenő unRanked vagy a 0-10 értékek elvileg a valós PageRank logaritmikusan átskálázott és kerekített értékét mutatja nagyjából 3 havonkénti frissítéssel. Érdemes tudni, hogy a Google gyakran visszaveszi, vagy akár lenullázza a kijelzett értéket, ha az oldalon fizetett linkek gyanúja merül fel. Azt is fontos tudni, hogy mindez, semmilyen hatással nincs az oldalnak a találati listákon elfoglalt helyére, sem a továbbított, pillanatnyi PageRank értékre.


Weblap kód Designer