keszites.com

Grafikai tervezés  -  Webdesign  -  Honlapkészítés | Websablon | WordpressFontok, betűkészletek

Kategóriák : Fontok, Webdesign

Hogyan osztályozhatjuk a fontokat, betűtípusokat?

Kétféle fontkészletet különböztethetünk meg.
Az első csoportba tartoznak azok a fontok, amelyek operációs rendszer szintjén tárolódnak. Ezeket nem kell telepíteni, minden egyes böngészőben hasonlóképpen jelennek meg. Ilyen az Arial, Times New Roman, satöbbi..

A másik csoportba tartozó fontokat telepíteni kell, amelyhez tulajdonképpen egy CSS deklaráció vagy javascript program szükséges. A javascript programra példát találhatunk a „Cikkek 2013” menüpontnál.

Google fonts
Az alábbi URL-en találhatók olyan fontkészletek, amelyeket nem szükséges a kliens tárhelyen tárolni. Maga a Google tárolja azokat saját tárhelyén.

http://www.google.com/fonts
Ha a fontkészletet kiválasztottuk, akkor a „More scripts” feliratú menüpont alatt megtalálhatjuk, hogyan illesztjük be azt a HTML forrásba.

Latin2
Lényeges szempont, hogy a hosszú „ű” és a hosszú „ő” definiálva legyen, vagyis hasonlóképpen jelenjen meg, mint a többi betű. Ekkor magyar vagy a latin2 fontkészletet használunk.

Fontok típusai design szerint
A fontkészletek négy nagyobb csoportját különböztetjük meg. Minden betűtípus besorolható az alábbi négy kategóriába. Megkülönböztetünk
• (serif)talpas,
• sans serif(talp nélküli),
• díszbetűket és
• kézírást utánzó fontkészleteket.

Mindezekre bőséggel találhatunk példákat a Google oldalán.


 

Weblap kód Designer